Kako okrevati po maratonu

564

V tem članku si lahko preberete, katere stvari je priporočljivo narediti v prvih dneh po maratonu. Kako poskrbeti zase in svoje telo ter najbolje okrevati.

Kako okrevati po maratonu

Če berete ta članek, potem vam moramo definitivno čestitati za pretečenih par kilometrov. Šalo na stran, uspešno pretečen maraton je neverjetno velik dosežek za posameznika, saj morate biti v dobri fizični in psihični kondiciji.

Za okrevanje po maratonu je izjemno pomembno tudi, kako ste za svoje telo skrbeli že pred in med maratonom. Vendar bomo to pustili za kak drug članek, v tem pa se bomo osredotočili predvsem na priporočene stvari, ki jih je priporočljivo narediti po pretečenem maratonu.

Na ciljni črti

Okrevanje se začne že na ciljni črti, ko je vaše telo še najbolj izčrpano in razgreto, zato vzemite izotermično odejo, če je na voljo. Pomagala vam bo, da se temperatura vašega telesa ne bo na hitro spremenila, kar lahko povzroči nenadzorovano drgetanje, v skrajnem primeru pa lahko padete skupaj. Medtem se naslednjih petnajst minut ne ustavljajte. Med tekom se je v mišicah namreč nabrala mlečna kislina, ki povzroči zategovanje mišic, če ostanete na miru.

Prav tako pomembno je, da nadomestite izgubljeno energijo in tekočino. Popijte športno pijačo z dodanimi elektroliti in vodo. Izogibajte se zahtevnemu raztezanju, saj so vaše mišice že tako ali tako izmučene in poškodovane. Veliko bolje je, da se sprehajate in vmes pijete vodo in grizljate svoje najljubše slane prigrizke.

Takoj ko bo mogoče, se preoblecite iz prepotenih oblačil v suha. Ne samo zato, da ne boste vonjali svojih dosežkov, ampak predvsem zato, da telo ne izgublja telesne temperature. Z izotermično odejo ste že poskrbeli, da ne pride do hitrega upada telesne temperature, zdaj jo morate le še vzdrževati.

In morda najpomembneje za vse, ki ste mnenja, da se že da pregurati – ni potrebe po tem. Ko ste enkrat čez ciljno črto, ste že dovolj pregurali. Zdaj je čas, da izkoristite vso zdravstveno pomoč, ki je na voljo, in pustite, da vam oskrbijo še tako mile poškodbe. Če šepate, imate žulje ali karkoli drugega, se posvetujte z zdravstvenim osebjem, ki je tam zato, da vam pomaga. Verjemite, da oni vedo bolje, saj nimajo izmučenih možganov od teka. Pa še nekaj malega vedo o zdravju.

Ko pridete domov

Predvsem se izogibajte daljšemu sedenju in nadaljujte z vsaj četrt ure počasne hoje. Poskusite imeti noge dvignjene nad srcem, da preprečite vnetje. Drugače boste še kar nekaj časa v vsaki mišici posebej čutili, da ste tekli maraton.

Pred obilnim obrokom polnim ogljikovih hidratov in beljakovin, ki bodo vašemu telesu dali energijo za regeneracijo, si privoščite tuš ali kopel z mlačno vodo. Topla kopel bo namreč samo še bolj poškodovala že tako uboge mišice.

In verjetno niti ni potrebe, da poudarimo, da alkohol ne bo pomagal pri okrevanju. Pa vseeno, praznovanje s six-packom v jacuzziju bo dobro delo samo dokler se vam ne bo treba premakniti, nato pa vam bo povzročilo veliko več težav, kot bi jih bilo potrebno. Na tej točki si lahko vzamete čas zase in si pred spancem, ki je odlično zdravilo, privoščite kakšno casino igre online, če imate preveč adrenalina. Ali pa strmite v eter in se trepljate po rami, saj je najhujše za vami.

Teden po maratonu

Zdaj, ko ste objavili vse pomembne slike z maratona na instagramu, uokvirili svojo štartno številko in obesili svojo medaljo na najbolj vidno mesto v stanovanju, se bosta adrenalin in začetno navdušenje umirila. Prav nič nenavadno ni, če se poste počutili izčrpano in slabše volje, kot navadno. Vsekakor poskrbite zase, tako fizično, kot psihično.

Vsi nasveti, ki smo jih našteli v prvih dveh odstavkih so izjemno pomembni, žal pa vam ne moremo dati nasveta, ki bi popolnoma izničil bolečino v mišicah. V prvi polovici tedna boste ugotovili, da imate mišice, za katere niste vedeli in se lahko spoznate tudi z njimi. To bolečino lahko omilite z masažo in plavanjem. Plavanje je odlična aktivnost, ker voda omili intenzivnost napora, kot da bi se med prijetno kopeljo gibali.

Zaključek

In to je to, zdaj lahko začnete trenirati, kot prej. To bi rekli, če se ne bi šalili. Vaše telo se bo v stanje pred maratonom vrnilo po štirih do šestih tednih. Zato vam toplo priporočamo, da se v tem obdobju ne ukvarjate z intenzivnejšim treningom. Pravzaprav si predstavljajte, da nimate kondicije in se počasi uvajajte nazaj na stopnjo, na kateri ste bili pred tem fantastičnim dosežkom. Če pa ta članek berete kot priprava na maraton, naj vas ne prestraši. Za stvari, ki so nekaj vredne, se je vredno potruditi.