Novost med športnimi dogodki na obali bosta gravel race in ultra trail

306

Ker je Portorož zelo priljubljena tako tekaška kot tudi kolesarska destinacija za treninge med zimo, smo se odločili, da pripravimo novost med športnimi dogodki v tej regiji. Pripravljamo PARENZANA ULTRA VIKEND, ki bo združeval dva dogodka: PARENZANA GRAVEL RACE in PARENZANA ULTRA TRAIL.

Oba dogodka se bosta pričela z glavnim startom v Poreču in ciljem v Portorožu. Seveda pa bodo na voljo tudi krajše razdalje, s starti v občinah ob trasi. Tako bodo udeleženci lahko nastopili na kraljevski razdalji 97 km (start Poreč, cilj Portorož) in razdalji 60 km s startom v Grožnjanu ter razdalji 30 km s startom v Bujah.

Kaj sploh je GRAVEL RACE? Gravel kolesarjenje je v izrednem porastu in precej cestnih kolesarjev svoja kolesa zamenja za gravel kolesa in se poda v naravo, v brezpotja, daleč stran od zasedenih cest in mestnega vrveža. Disciplina je v porastu in letos je bilo prvič organizirano tudi uradno svetovno prvenstvo pod okriljem UCI. Za leto 2023 pa se pripravlja tudi slovenski pokal tovrstnih kolesarskih dogodkov v katerem upamo, da bo tudi naš dogodek.

Kaj je ULTRA TRAIL verjetno že vemo ali pa tudi ne? Tekaški dogodek, ki v večini poteka v naravi, daleč stran od cest, po razgibanih poteh s prelepimi razgledi in čudovitimi trasami. Parenzana ultra trail bo točno to, z malim pozitivnim dodatkom. Trasa je verjetno najmanj zahtevna od vseh trailov, saj poteka izključno po trasi Parenzane, kjer je vozil vlak. Z drugimi besedami to pomeni, da naklona v vzpone na trasi ni več kot 5%, saj drugače vlak v klance sploh ne bi zvozil. Pa še to, na najdaljši 97 km trasi, sta le dva klančka. Primerno torej za idealni trening v zimskem obdobju in testiranje forme za prihajajoče tekme.

Posebnost dogodkov je ta, da bo celotna trasa potekala po starodavni ozkotirni železnici Parenzani, ki ravno v tem terminu slavi svojo 120 obletnico.

Več info je že na voljo spodaj:

  • PARENZANA GRAVEL RACE, prijave in dodatne info bodo na voljo TUKAJ.
  • PARENZANA ULTRA TRAIL, prijave in dodatne info bodo na voljo TUKAJ.

Obiščeš pa lahko dogodka tudi na socialnih omrežjih:

Povabi prijatelje, začni s treningi in izkoristi dogodka kot popestritev zimske sezone na obali.